FREE HERI HERI FOR ALL

Gratis Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic om 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van het slavernijverledente herdenken en de vrijheid te vieren op een eigentijdse en verbindende manier.

Deze dag staat ook bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipatiedag.

 

Het gerecht is een eenpansgerecht bestaande uit cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is Heri Heri een gerecht dat mensen cultureel verbindt met voorouders en dus met geschiedenis. In de afro-diaspora is het ook een favoriet en een gerecht dat vaak wordt gemaakt tijdens verschillende feesten.

 

De dag werd traditioneel ingeluid met een plengoffer door een moeder voor velen, genaamd Eartha Le Couvreur. Het plengoffer is een ritueel waarbij een vloeistof uit een kalebas wordt gegoten ter nagedachtenis aan een overledene, een god of een geest. Met de kalebas en het water worden de voorouders en moeder aarde gevraagd om steun en een goed einde van alle activiteiten die gedurende de dag moeten worden ondernomen. Deze ceremonie dient ook als een respect voor degenen die ons zijn voorgegaan en vooral tijdens Keti Koti, een eerbetoon aan de tot slaaf gemaakte mensen. Woorden en water zijn dan ook belangrijke elementen in de ceremonie, die zorgen voor een verbinding tussen verleden, heden en toekomst.

 

 

Fotografie door Brandon Gravenberch

ADDRESS

Delftsestraat 19A
3013 AD Rotterdam

Tel: 010 411 8371

OPENING HOURS OFFICE

Monday – Friday
09:00 – 18:00

Saturday – Sunday Closed

 

 

ANBI

Policy plans and Annual reports

OPENING HOURS STUDIOS

Monday, Wednesday, Friday 16:00 – 22:00

 

Tuesday, Thursday 

18.00  – 22:00

 

 

Saturday – Sunday Closed